MDI konsultoi Keski-Karjalan elinkeinostrategian laadintaa

MDI:llä on ollut ilo sparrata idässä Joensuun ja Pielisen Karjalan seutuja. Nyt MDI:n kartalle tulee mukaan Pohjois-Karjalan puuttuva palanen eli Keski-Karjala (Kitee, Tohmajärvi, Rääkkylä), jossa MDI on mukana konsultoimassa uuden elinkeinostrategian laadintaa. Tilannekuva ei kirkkaudella häikäise: rakennemuutos rasittaa vieläkin ja Venäjän tilanne ei rajaseudun asemaa helpommaksi tee. Vaikeissa tilanteissa taitavien valintojen tekeminen korostuu. Työ käynnistyy kehittämisyhtiön johtoryhmän sparrauksella ja jatkuu perustettavien työryhmien työn tukemisella. Huhtikuussa kokoonnutaan avoimeen kehittämisseminaariin ja jatketaan strategian hiontaa. Strategia valmistuu kesällä, työn tilaajana toimivan Keski-Karjalan kehitysyhtiö KETIn 20-vuotisen taipaleen kunniaksi.

Väitös: Kaupungistumiselta puuttuu visio

MDI:n kaupunkikehittämisen ja -politiikan asiantuntija FM Ilppo Soininvaara on tutkinut väitöstyössään kaupungistumisen politiikkaa Suomessa. Väitöskirja valaisee kaupungistumisen kehityskaaria, siihen liittyvää poliittista keskustelua ja erilaisia strategisia intressejä. Soininvaara väittelee keskiviikkona 25.5.2022 kello 12 Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”The politics of urbanization – From a global imperative to national struggles”.

Lue lisää Väitös: Kaupungistumiselta puuttuu visio

MDI mukana analysoimassa rakennemuutostyökaluja Suomessa

MDI oli mukana toteuttamassa selvitystä Suomessa käytössä olleista rakennemuutostyökaluista, joista raportissa erityisesti tarkastellaan äkilliseen rakennemuutokseen reagointia (ÄRM), alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen (AIKO) ennakoivan rakennemuutoksen toimia (ERM ja Silta-sopimuksia). Raportissa kuvataan suomalaisten työkalujen kehitystä ja ominaisuuksia sekä esitellään arvioinneista saatuja kokemuksia. Tarkemman tapaustutkimuksen kohteena oli Kainuussa tapahtunut UPM:n Kymmenen rakennemuutos.

Lue lisää MDI mukana analysoimassa rakennemuutostyökaluja Suomessa