Kanta-Hämeen houkuttelevuus hyytynyt parin kolmen viime vuoden aikana, kasvupolitiikalla uutta kiinnostavuutta

MDI toteutti Hämeen liitolle Kanta-Hämeen muuttoliikeselvityksen. Selvityksen mukaan Kanta-Häme on houkutteleva ja turvallinen asuinpaikka, jonka vetovoima perustuu muun muassa luonnonläheisyyteen ja hyvään sijaintiin. Kanta-Hämeen vetovoima on hiipunut hieman viimeisten 2–3 vuoden aikana. Vetovoiman hiipuminen johtuu erityisesti työpaikkojen vähentymisestä ja metropolisaation kutistumisesta. Häme toimii muuttoliikkeen pumppuna pohjoiseen: esim. Hämeenlinnan seutu sai eniten muuttovoittoa Helsingin seudulta, ja se kärsi muuttotappiota eniten Tampereen seudulle. Luonnonläheinen asuminen ja monipuolinen työpaikkatarjonta sekä sijainnin ja saavutettavuuden merkitys nousevat vetovoimatekijöissä esille. Työn tilaaja oli Hämeen liiitto, ja sen toteuttamiseen osallistuivat myös MDI:n neuvonantaja Timo Aro, 601 muuttajan haastattelun toteutti Innolink Research. Selvitykseen voi tutustua kokonaisuudessaan täällä.

Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Liikenneyhteyksillä ja –käytävillä sekä saavutettavuudella on vahva yhteys alue- ja väestönkehitykseen. Liikenteeseen liittyvät ratkaisut stimuloivat monin eri tavoin joko myönteisesti tai kielteisesti alue- ja väestönkehitykseen. Ratalinjauksilla on kauaskantoisia suoria ja epäsuoria alueellisia vaikutuksia Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen kehitykseen. MDI:n tekemän selvityksen perusteella voidaan tehdä neljä kiteytettyä nostoa nykyiseen päärataan ja uuteen ”metsärataan” liittyvien vaihtoehtojen perusteella.

Lue lisää Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa

Ympäristöministeriö julkaisi MDI:n toteuttaman arvioinnin Puurakentamisen ohjelman tähänastisista vaikutuksista ja toteutumisesta. Puurakentamisen edistäminen on pitkäjänteistä työtä. Arvioinnissa MDI esittää, että valtionhallinnon tulisi jatkaa edistämistyötä ja lisätä puurakentamista tukevia kannusteita ja velvoitteita.

Lue lisää Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa