Asemanseudun palvelujen Pop-up-tapahtuma Seinäjoella

MDI kokosi lauantaina 25.11.2017 Seinäjoella kauppakeskus EPS-torille arjen helpottamisen asiantuntijoita esittelemään ruokaan ja liikkumiseen liittyviä palveluita ja sovelluksia. Tapahtuma on osa Suomen kasvukäytävä -verkoston asemanseutujen kehittämishanketta. Palveluiden ja sovellusten tarkoituksena on tehdä arjesta sujuvampaa ja laadukkaampaa.

assakuva

Mukana tapahtumassa olivat Hotelli-Ravintola Alma, Komia Liikenne, Seinäjoen Keskustaksi, K-Supermarket Puskantie, REKO Seinäjoki, Kauppaseinäjoki, Atrian Lihakauppa ja OP-ryhmä. Ständeillä pääsi tutustumaan palveluihin ja lataamaan sovelluksia omaan laitteeseen. Esittelijöitä jututti Tytti Isokangas.

Hotelli-Ravintola Almassa on kehitetty Suomen ensimmäinen hotellin oma mobiilisovellus, jonka tarkoituksena on helpottaa vierailua Seinäjoella. Sovelluksesta löytyy matkailijalle tarpeellista infoa, kuten tietoa paikallisista tapahtumista ja palveluista. Lisäksi Alman sovelluksen kautta saa lounas- ja majoituspassin sekä vaihtuvia tarjouksia hotellin palveluista.

K-Supermarket Puskantie helpottaa kaupassa asioimista tarjoamalla mahdollisuuden tehdä ruokaostokset helposti verkossa. Tuotteet klikkaillaan verkkokaupassa ostoskoriin ja valitaan haluttu toimitustapa. Kauppakassin voi noutaa kaupasta sovittuna aikana tai ne toimitetaan suoraan kotiovelle. Toimitukset hoitaa Tavarataksi. Palvelu helpottaa esimerkiksi kiireisten lapsiperheiden arkea.

Atrian uusi Lihakauppa on uudenlainen vaihtoehto elintarvikkeiden ostamiseen. Tuotteet ostetaan verkkokaupasta ja ne kuljetetaan kätevästi suoraan asiakkaan kotiovelle. Palvelu on käytettävissä Seinäjoen seudulla, Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Kuljetukset hoitaa Posti, joka varmistaa tuoreen ja laadukkaan lähetyksen. Lisäksi verkkokaupasta löytyy reseptejä, ja tarvittaessa neuvoa lihan valmistamiseen voi kysyä lihamestari-chatista.

REKO Seinäjoki tuo lähiseudun ruokatuotteet helposti kuluttajien saataville. Palvelu toimii Facebook-ryhmässä, jossa tuottajat tarjoavat tuotteitaan, ja kuluttajat varaavat haluamansa elintarvikkeet ennakkoon. Parittomien viikkojen perjantaina REKO-tuottajat kokoontuvat Päivölän Citymarketin parkkialueella, josta kuluttajat voivat helposti noutaa varaamansa herkut. REKO palvelee sekä lähialueen tuottajia että kuluttajia, jotka haluavat ostaa paikallisia tuotteita suoraan tuottajalta.

Elintarvikkeiden lisäksi puhuttiin myös liikkumisesta ja sen muutoksesta. Komia Liikenne tarjoaa Seinäjoen seudulle paikallisliikenteen palveluita. Paikallisliikenne on edullinen ja kätevä tapa liikkua. Matkakortilla myös maksaminen on helppoa ja matkojen lataaminen Komia Liikenteen kortille onnistuu kätevästi verkossa. Seinäjoella on jo tapahtunut liikkumiskulttuurin muutosta – käyttäjämäärien suhteen ollaan menossa hyvään suuntaan. Tulevaisuudessa pyritään siihen, että linjat kulkevat puolen tunnin välein. Toimivan paikallisliikenteen ansiosta auton omistaminen ei ole välttämätöntä.

Myös OP-ryhmän yhteiskäyttöautot vastaavat liikkumisen murrokseen. Maailma muuttuu, ja ihmiset eivät nykyään välttämättä halua omistaa autoa. Yhteiskäyttöautot ovat näppärä tapa liikkua, ja niitä on jo tarjolla pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi Helsingissä on liikenteessä 150 autoa, joita voi vuokrata käyttöön minuuttiperusteisesti tarpeen mukaan. Drive Now -palvelun käyttäjäksi rekisteröidytään verkossa ja käyttö toimii mobiilisovelluksella.

Seinäjoen Keskustaksi esitteli Valopilkku-palvelua, jossa taksin tilaaminen on helppoa ja nopeaa. Tilaaminen perustuu sijaintiin, ja palvelun käyttäminen on ilmaista. Sovelluksesta valitaan haluttu osoite sekä autotyyppi. Tällä hetkellä Seinäjoen taksitilauksista noin 10 % hoituu sovelluksen kautta. Sovelluksen käyttäminen on näppärää, ja tilaus hoituu soittamatta.

Kauppaseinäjoki-appi puolestaan kokoaa yhteen Seinäjoen keskustan kaupat, ravintolat ja muut palvelut. Sovelluksesta saa näppärästi shoppailijalle hyödyllisiä tietoja, kuten kauppojen aukioloajat, osoitteet, edut ja tarjoukset. Tällä hetkellä palvelulla on noin 5000 käyttäjää Seinäjoella.

Asemanseutujen liikkumispalveluiden kehittämispilotin toteuttavat MDI ja First Round Oy yhteistyössä. Pilotit toteutetaan Suomen kasvukäytävä -verkoston Ketterä ja kestävä liikkuminen Suomen kasvukäytävällä -hankkeen tuella (EAKR).

Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne 

MDI toteutti marras-joulukuussa 2023 jo yhdeksättä kertaa valtakunnallisen kuntakyselynsä, tällä kertaa lisänimellä Kuinka kuntasi sykkii? Kyselyllä kerätään Manner-Suomen kuntien luottamushenkilöiden ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä kuntien ajankohtaiseen tilannekuvaan ja kehitysnäkymiin liittyen.

Lue lisää Kuntien näkymät heikentyneet aiemmista vuosista – huolta herättää erityisesti omaa kuntaa laajemman alueen tilanne