Kaupunkipolitiikan 3. tiekartta: pieni kaupunki pärjää omaperäisyydellä

Pienten kaupunkien menestyksen eväät syntyvät tunnistamalla megatrendien sivu- ja vastavirroista omat yksilölliset mahdollisuudet ja toteuttamalla tulevaisuutta itse – perinteisen aluepolitiikan takuuaika kun on umpeutunut. Näin todetaan kaupunkipolitiikan 3. tiekartassa, joka julkistettiin 9.5.2017 Riihimäellä. Omaleimaisuus ja erottuminen ovat pienen kaupungin menestyksen avain. Mahdollisuuksia löytyy mm. digitalisaatiosta, robotisaatiosta, kiertotaloudesta ja matkailusta. Valtavirran mukana kulkeminen ja muilta kopiointi harvoin johtaa kukoistukseen. Asumisen hyvä hinta-laatusuhde nousee pienten kaupunkien kilpailuvaltiksi. Kaupunkilaisten ottaminen mukaan paikkakunnan suunnan määrittelyyn voi olla mullistavaa. Asukkaat voivat omalla innostuksellaan auttaa löytämään ratkaisut ja luoda ilmapiirin, joka tekee paikkakunnasta rohkeasti omaleimaisen. MDI kokosi 3. tiekartan jälleen yhdessä Rakennusteollisuus RT:n, Rakennusliiton, Rakennustietosäätiön, Hypo-pankin, SKOL ry:n sekä viiden kaupungin, eli Heinolan, Järvenpään, Kokkolan, Riihimäen/Hämeen liiton ja Uudenkaupungin. Lisäksi sisältöä oli muotoilemassa joukko  asiantuntijoita.

Tiedote 9.5.2017: Pieni kaupunki pärjää omaperäisyydellä

Pienten ja keskisuurten kaupunkien kukoistus – Kaupunkipolitiikan tiekartta III

Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Liikenneyhteyksillä ja –käytävillä sekä saavutettavuudella on vahva yhteys alue- ja väestönkehitykseen. Liikenteeseen liittyvät ratkaisut stimuloivat monin eri tavoin joko myönteisesti tai kielteisesti alue- ja väestönkehitykseen. Ratalinjauksilla on kauaskantoisia suoria ja epäsuoria alueellisia vaikutuksia Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen kehitykseen. MDI:n tekemän selvityksen perusteella voidaan tehdä neljä kiteytettyä nostoa nykyiseen päärataan ja uuteen ”metsärataan” liittyvien vaihtoehtojen perusteella.

Lue lisää Ratalinjauksilla on kauaskantoisia alueellisia vaikutuksia Kanta-Hämeen elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan

Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa

Ympäristöministeriö julkaisi MDI:n toteuttaman arvioinnin Puurakentamisen ohjelman tähänastisista vaikutuksista ja toteutumisesta. Puurakentamisen edistäminen on pitkäjänteistä työtä. Arvioinnissa MDI esittää, että valtionhallinnon tulisi jatkaa edistämistyötä ja lisätä puurakentamista tukevia kannusteita ja velvoitteita.

Lue lisää Puurakentamisen ohjelma on edistänyt puun käyttöä suomalaisessa rakentamisessa