Kehitä kevyesti kokeillen

Kokeileva kehittäminen haastaa ottamaan pieniä askelia ja testaamaan idean toimivuutta jo ennen kuin jokin muutos tai uudistus otetaan laajempaan käyttöön. Se mahdollistaa toimenpiteiden tuloksellisen ja tehokkaan toteutuksen ja vaikuttavuuden, jolle voidaan rakentaa uudistusvoimaisia ympäristöjä, organisaatioita ja yhteisöjä. Kokeileva kehittäminen ja ripeät käytännön teot säästävät aikaa ja rahaa, jotka normaalisti kuluisivat jo pelkkään suunnitteluvaiheeseen.

“Kokeileva kehittäminen on ennen kaikkea rohkea yhdessä oppimisen asenne ja ajattelumalli, joka auttaa meitä saavuttamaan parhaan mahdollisen tuloksen testaamalla, yhteiskehittämällä ja toimimalla uudella tavalla.”
– Kaisa Lähteenmäki-Smith, MDI

Isoja tuloksia pienin panoksin

Kokeileva kehittäminen sopii erityisen hyvin kuvioihin silloin, kun edessä on jokin uusi kehitettävä asia. Pienillä kokeiluilla siitä saadaan tarpeellista tietoa, vähennetään epävarmuustekijöitä ja pohditaan seuraavia askelkuvioita. Kehittäjällä ei saa mennä pupu pöksyyn, vaan kokeiluissa joutuu välillä sietämään keskeneräisyyttä – tarkoituksena ei olekaan noudattaa tiettyä sapluunaa, vaan kokeilujen avulla etsiä parhaat tavat toimia.

Harppaa eteenpäin käytännön kokeiluilla

Emme jää paperinmakuisiin kehittämisehdotuksiin, vaan viemme asiat innolla myös käytäntöön. Kokeiluissa viljelemme pop-upeja ja lyhyitä nopeita testauksia. Tuemme kumppaniemme mahdollisuuksia onnistua kehittämistyössään sekä oppia muualla tehdyistä kokeiluista.

Kannustamme kokeilevaan kehittämiseen monin tavoin:

  • Innovaatioleirit ja design sprintit
  • Vuorovaikutteiset suunnitteluprosessit ja yhteiskehittäminen
  • Ilmiölähtöisen työskentelyn tuki
  • Pop up -kehittäminen
  • Palvelumuotoilu
  • Kokeilut tutkimusten, selvitysten ja arviointien osana
  • Muut osallistavat menetelmät ja työkalut

 

Kokeilevassa kehittämisessä meihin ovat luottaneet mm. VM, ELY-keskukset, Ruokaviraston Verkostopalvelut ja Into Seinäjoki.

Katso kaikki kokeilut referensseistä.