Kouvolan kaupungin elinvoimasparraus

Tilaaja: Kouvolan kaupunki
Aikataulu:
joulukuu 2015 – huhtikuu 2016
Tiimi:
Janne Antikainen, Eero Holstila, Tytti Isokangas, Tommi Ranta, Marjo Alaviitala

Tapauskuvaus
MDI sparrasi Kouvolan elinvoimaraketti -projektissa kaupunkia puolen vuoden ajan. Tavoitteena oli löytää keinot kaupungin elinvoiman vahvistamiseksi.

Toimenpiteet
Työhön osallistui laaja piiri kaupungin elinvoiman tekijöitä. Joulukuussa 2015 kokoonnuttiin aloitustyöpajaan, ja lisäksi toistakymmentä keskeistä toimijaa haastateltiin loppuvuodesta. Tammikuussa 2016 Kouvolan vajaa parikymmenpäinen ydinryhmä vieraili vertaiskehittämisen hengessä Seinäjoella kenttäkierroksella, jossa käytiin antoisia keskusteluja Seinäjoen johtoryhmän kanssa ja tutustuttiin kaupungin elinvoimaan.

Elinvoiman ajatuksia työstettiin pienemmissä ryhmissä alkuvuodesta sekä valtuustoseminaari järjestettiin huhtikuussa. Työn tulokset esitettiin loppuseminaarissa Kuusaan Taideruukissa huhtikuun lopulla.

Työstössä oli neljä teemaa: Uusiutuva ja osaava yrityskenttä, Kouvola tulee lähemmäs, Koukuttava Kouvola! –asumiskaupunki sekä Kiva ja aktiivinen Kouvola.

Elinvoimaraketti toimii toivottavasti kantorakettina myös meneillään oleville muille ohjelmille, kuten mm. työllisyysohjelmalle, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta sekä osaamispohjaa vahvistavalle kehittämiselle, elinkeinopoliittiselle kehittämiselle sekä maaseudun kehittämiselle.

kouvola

Kouvolalaiset tapasivat vierailullaan mm. Seinäjoen kaupungin johtoryhmän 

Tulokset
Elinvoimaraketti -projektin havainnot tiivistettiin Kouvolan elinvoimakäänne – miten se tehdään? -loppuraporttiin.

Tilaajan palaute työstä
”Tarpeemme oli pohjustaa elinvoiman jatkuva tekeminen eli tehdä päivitysversio Kouvola 3.0 tälle yhteisölle. Elinvoiman yleiset ja ”itseriippuvuudet” avattiin eteemme hyvin. Työ tuki omia linjauksiamme uudistamiselle sekä tarjosi riittävän määrän haasteita konkretisoitavaksi. Suosittelisin vastaavaa prosessia MDI:n kanssa myös muille ! Liikkeelle pääsee parhaiten, kun tietää itsekin jo vähän, mitä haluaa ja sietää sen, mitä ei välttämättä haluaisi kuulla. Lisäsuosituksena vertaiskehittäminen: 1,5 vuorokauden vierailu Seinäjoelle ydinryhmällä oli hyödyllinen.”

Harri Kivelä, kehitysjohtaja, Kouvolan kaupunki

Materiaalit
Kouvolan elinvoimakäänne – miten se tehdään?