Antikainen: Mangustien takuu liikkeestä, paluusta ja ilosta

Mangustit

Me haluamme saada aikaan liikahduksia, sekä asioihin että ihmisiin. Asiat keloontuvat pystyyn ilman tunnetta. Vahvoja tunteita syntyy vasta asioista, jotka liikuttavat henkilökohtaisesti. Me tulemme iholle. Me lupaamme saada aikaan liikettä. Yksi viime vuoden rajuimpia todistuksia oli, kun eräs lokakuussa leirin kanssamme elänyt laittoi kotiin päästyään joululaulut lapsille soimaan.

Liian usein kuulee vieläkin katkeria kielikuvia konsulteista ja projektin päätyttyä horisonttiin katoavista perävaloista. Me lupaamme tulla takaisin. Meillä MDI:ssä on käytössä yksinkertainen palvelulupaus palaamisesta: palaamme puolen vuoden päästä toimeksiantomme päättymisestä tilaajan tykö. Kysymme tilaajalta, mikä on liikahtanut, mikä on muuttunut. Näissä keskusteluissa kokee suurta palkitsevuutta.

Oletteko muuten koskaan kysyneet, mikä eläin organisaatiosi on? Ei ihan helppo kysymys, erityisesti julkisen sektorin parissa puljaaville. Yksi kevään hienoja hetkiä oli Mekrijärven tutkimusasemalla kuunnella Pohjois-Karjalan kehittäjien tulkintoja siitä, mikä eläin paikallinen kehittämisyhtiö olisi. Tulkintoja tuli lintujen liidokkuudesta petojen voimaan. Tulkinnat tekivät kunniaa sekä eläimille että kehittämisyhtiölle.

Viime kuukausipalaverissa esitimme saman kysymyksen myös itsellemme. Olemme uteliaita, tiimityöskentelijöitä, vikkeliä. Löysimme itsemme nopeasti: olemme mangusteja. Meidän mielestä ne ovat veikeitä olioita, joita seuratessa ei voi kerta kaikkiaan olla naama näkkärillä. Se on meidän kolmas lupaus: meidän kanssa työskentely on veikeätä, se on ilo. Me laitamme itsestämme kaiken likoon jokaiseen vetoon, johon lähdemme. Sen jälkeen se on kuin mangusteja katsoisi.

Oli ilo myös huomata, että lupaukset liikkeestä, paluusta ja ilosta ovat myös arvostettuja. Liikevaihtomme ja työntekijöidemme määrä kolminkertaistui edellisestä vuodesta. Kiitos siitä, että olemme saaneet olla monessa hienossa tarinassa mukana. Liike jatkukoon.

Rentouttavaa pääsiäistä. Me lupaamme ottaa sen yhtä iisisti kuin nämä lajitoverimme https://www.youtube.com/watch?v=1tH4WymLqEA.

Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata

Isyys ei ole itsestäänselvyys, totesimme isyyttä koskevan blogisarjan ensimmäisessä osassa, jossa pohdiskelimme syntyvyyttä ja ennen kaikkea miesten tahatonta lapsettomuutta alueellisena ilmiönä. Maantieteellisen ilmiön isyydestä tekee ennen kaikkea nuorten aikuisten muuttoliike.

Lue lisää Blogi: Vanhemmaksi on vaikea tulla, jos naiset ja miehet asuvat eri puolilla maata

Vierasblogi: Mitä alueenne kiikarissa näkyy? – Alueiden mahdollisuuksien tilat kehitystä suuntaamassa

Oletko koskaan miettinyt, mistä kunnan, maakunnan tai muun alueen kehityksen kannalta tärkeät ideat tulevat ja mikä niiden muotoutumiseen vaikuttaa? Tiedämme, että alueille on jaettu aluekehittämisen pelilaudalla erilaiset pelimerkit. Toisilla on paremmat lähtökohdat ja toisilla on heikommat kortit, mutta tästäkin huolimatta pelin lopputulos voi yllättää. Näemmekö ja havaitsemmeko ympärillämme olevat mahdollisuudet eri tavoin ja mistä se johtuu?

Lue lisää Vierasblogi: Mitä alueenne kiikarissa näkyy? – Alueiden mahdollisuuksien tilat kehitystä suuntaamassa

Blogi: Skididialogi – Mikä lasten mielestä on tärkeintä, kun ratkotaan pienenevien koulujen haasteita?

Juupajoen otteena on ollut avoin ja yhteisöllinen ennakointi: mitä tullaan tekemään eri vaiheissa, kun lasten määrä vähenee. Perinteisesti kouluverkkoja suunnitellaan kapasiteettitarkasteluilla, poliittisella keskustelulla ja kuntalaisten kuulemisella, mutta Juupajoella mukana ovat olleet myös henkilökunta, vanhemmat, kiinnostuneet kuntalaiset sekä myös koulun varsinaiset asiakkaat, lapset.

Lue lisää Blogi: Skididialogi – Mikä lasten mielestä on tärkeintä, kun ratkotaan pienenevien koulujen haasteita?